Vaa, atelier d'architecture
fr/nl

kantoren

1410_ARMEE

  • Situatie: 1040 BRUSSEL (Etterbeek)
  • Project management: MDW ARCHITECTURE v.b.a.
  • Programma: Appartement en kantoorgebouw
  • Missie type: Opvolging van het werf (budget)
  • Afmeting: 950,00 m²
  • Budget: Niet gecommuniceerd
  • Staat: Voorlopige oplevering : juni 2016
  • Samenwerking: MDW (Projectleider)

 

_EEN ARCHITECTENBUREAU IN DE VOORMALIGE KANTOREN VAN EEN HAUTE-COUTURE HUIS

Dit zeer mooie gebouw, gebouwd in 1926 voor het Maison de Haute-couture SMETS, is sinds 2016 de thuisbasis van de kantoren en de infrastructuur van het architectenbureau MDW.


De gevel in de stijl van Beaux-Arts omringt de zeer goed bewaarde interieurs in Art-Deco stijl.


Het perceel, dat voor bijna 100,00% bebouwd is, omvat een meer traditioneel gebouw met een weggevel waarin de administratieve functies van het kantoor en de woningen zijn ondergebracht, terwijl de achterkant van het perceel wordt ingenomen door het architectuuratelier. De totale oppervlakte van het complex is 950,00 m². Het project omvatte de sloop van een voormalig kantoorgedeelte dat de centrale patio beslaat, waardoor het geheel wordt ontsloten en er een verbinding ontstaat tussen het weg- en het achterste deel van het terrein.


De site werd op technisch en budgettair vlak opgevolgd.

0208_SAINT-BONIFACE

  • Situatie: 1050 BRUSSEL (Elsene)
  • Project management: BR INVEST s.a., van der PLANCKE, BOUCHAT
  • Programma: Kantoorgebouw
  • Missie type: Compleet, richting studies
  • Afmeting: 630,00 m²
  • Budget: 930.000,00 € excl. BTW en honoraria
  • Staat: Definitieve oplevering : juni 2007
  • Samenwerking: 3E (ICT), Van Ransbeek (ICS)

 

_EEN GEOMETRISCHE CREATIE IN DE JUGENDSTIL-WIJK VAN DE HEILIGE DAPPERHEID

Gelegen in het hart van een architectonisch zeer representatieve wijk en in het centrum van een coherente bebouwde context, is de nieuwe architectuur die wordt voorgesteld voor 24 St. Boniface Street het onderwerp geweest van veel discussie!

Het debat, dat destijds pijnlijk was, bleek de drijvende kracht achter een rijping van het architectonische concept te zijn, zonder in de valkuil van een compromis te trappen. De terugblik op zijn bijna vier jaar "leven" versterkt ons in dit idee. De verschillende organen en besluitvormingsorganen, waaronder de organisaties voor de bescherming van het erfgoed, hebben een eerlijk debat gevoerd.

De toenmalige wethouder van Stedenbouw noemde de bestaande gevel van 24 St. Boniface Street een gladde uitstraling als kwaliteit. Deze reflectie bleef in de hoofden van de auteurs van het project. In tegenstelling tot de voorstellen die tot dan toe werden gedaan, moest de gevel, die uiteindelijk zou worden gekozen, niet in de val lopen van het benadrukken van technische en technologische details of versieringen die leiden tot een verminderde leesbaarheid, maar vooral gladde oppervlakken bieden waar het oog glijdt, wat vooral wordt bevestigd door een duidelijke algemene samenstelling van vaste stoffen en leegtes die worden versterkt door een binaire chromatiek. De dialoog met de aangrenzende gevels, de ene met een "klassieke" compositie en de andere met een "art nouveau", zou worden vergemakkelijkt.

 

"het gladde uiterlijk als een kwaliteit"

_Yves ROUYET, wethouder van stedenbouw, gemeenteraad van Elsene

 

De witte kalksteen van Lens, gebruikt voor de bekleding, en de zwarte aluminium plaat en kaders rond de openingen zijn de ingrediënten. Wit, de steen sluit de gevel af en vangt het licht op. Zwart, de aluminium plaat, de kaders en de beglazing openen de gevel en zorgen voor diepte.

De geometrische compositie, d.w.z. de muzikale omlijsting van deze twee ingrediënten, is wezenlijk in overeenstemming met de compositorische matrix van de Brusselse gevels van het begin van de eeuw en met de belangrijkste structurele lijnen van de gevels die de gebouwde voorgevel vormen:

_om te beginnen door de bewering van een vrij hoog register op de begane grond. Gezien de geringe hoogte van de eerste twee niveaus van het gebouw, heeft de associatie van de laatste twee in de gevelsamenstelling het mogelijk gemaakt om een deel van de zitplaatsen in overeenstemming te brengen met de composities van de aangrenzende gevels. De combinatie van de eerste twee niveaus maakte het ook mogelijk om de ingang van het gebouw te bevestigen. De tweede etage is op zich al een bijzonder scharnierpunt en markeert de scheiding en het begin van het bovenste deel van de gevel. De niveaus zijn dus af te lezen volgens het volgende ritme: 2 (begane grond en 1e verdieping) + 3 (2e, 3e en 4e verdieping) ;

_Omgekeerd is er dan een iets smallere overspanning die meer gesloten is voor de vloeren met de ingang en de serviceruimten en circulatieruimten en een iets bredere overspanning die royaal beglaasd is met de woonkamers. De opening die de ingang vormt in de smalle baai op de begane grond en 1e verdieping komt overeen met de openingen van de woonkamers op de 2e, 3e en 4e verdieping in de aangrenzende baai. De opaciteit van de garagedeur die volledig is geïntegreerd in de gevel op de begane grond van de brede baai komt overeen met de grote gezichten op de 2de, 3de en 4de verdieping in de tegenoverliggende baai. Het geheel biedt een dynamische kruissamenstelling, een eenvoudig dambord bestaande uit vier vierkanten.

 

"Een verrassende grafische dimensie die compatibel is met de bestaande rij"

Philippe BOVY, Elsene, Guides de la Région Bruxelloise, Editions CFC, pp.21-22

 

Hoewel het gebouw zes niveaus (of vijf verdiepingen) heeft, is de gevelsamenstelling te zien op de eerste vijf. Het zesde niveau, dat werd teruggezet, werd bedekt met een donkere metalen bekleding om een ander niveau van aflezing te bieden. De voorterrasreling op dit niveau en in de plattegrond van de gevel zorgt voor een "transparante" afsluiting van de gevel.

Aan de achtergevel bieden grote terrassen op metalen frame en roostervloeren het comfort van zeer goed georiënteerde buitenruimtes, terwijl ze weinig vertroebelen. De verzonken openingen in deze gevel maken het mogelijk om de vaste stoffen en vides duidelijk te lezen, de formele ophanging van de terrassen en de vermindering van het directe uitzicht van het ene terras naar het andere.

 

_FUNCTIONELE MENGSEL

De configuratie van het gebouw en de afmetingen ervan maakten de installatie van parkeerplaatsen mogelijk, een kantoorruimte (vrij beroep) op de 1e verdieping van bijna 50 m² en vier tweekamerappartementen van de 2e tot en met de 5e verdieping van ongeveer 100 m².

 

_ENERGIEPRESTATIE

Het project richtte zich op passieve en actieve middelen voor energiebesparing of -herstel.

De volledige vernieuwing van de voorgevel en de plaatsing van geïsoleerde metalen bekleding op de achtergevel maakte het mogelijk om het algemene isolatieniveau van een gebouw dat oorspronkelijk vanuit dit oogpunt slecht geïsoleerd was, aanzienlijk te versterken. De voorgevel werd afgesloten door een groot aluminium profiel zonder thermische onderbrekingen, enkele beglazing en glazen borstweringen. Massief metselwerk in baksteen sluit de achtergevel bijna volledig af.

Door isolatie aan de buitenzijde van het lekke omhulsel konden warmtebruggen bijna volledig worden geëlimineerd.

De passieve middelen werden aangevuld met een gemeenschappelijk thermisch zonnepaneelsysteem van de condominium.

In het kader van een efficiënt gebruik van middelen is het hergebruik van een gebouw en een bestaande structuur ongetwijfeld de grootste winst. De funderingen, het gehele metalen geraamte, de betonnen vloerplaten, het timmerwerk, evenals de waterdichtheid van de platte daken, de binnentrap en zelfs de lift zijn volledig gerecupereerd. En dan hebben we het nog niet eens over de herinvestering van een halfvrijstaand gebouw met een grote compactheid en minder oppervlakteverlies.

Tot slot, als onderdeel van de verbetering van de visuele omgeving, ondersteunt het grote platte dak, binnenin het blok, op de 2e verdieping, gedeeltelijk een grotendeels groen terras.